Kategorier

Norge har i flere år ligget på hudkrefttoppen i verden. Paradoksalt nok er det mangelen på sol som er den største utfordringen vår. Nå når sola endelig kommer tilbake er det helt naturlig at vi ønsker å få mest mulig av den. Da vil vi ikke høre på råd om mindre sol – vi vil ha mer!

Illustrasjonsbilde Scanpix

Påsken i år er den seneste på 11 år. Det betyr at sola allerede står høyt på himmelen, og at strålene er ekstra sterke til å være i påsken. Er du på høyfjellet i Sør-Norge i påsken, kan du faktisk oppleve at sola er like sterk som om sommeren! De etterlengtede strålene kan komme brått på vinterblek hud, så vi gjør lurt i å ta det litt med ro i sola.

Menn slurver med solkrem
Alexander Berg (53) fikk hudkreft. Nå advarer han andre menn mot uforsiktig soling. Han fikk basalcellekreft, den minst alvorlige hudkrefttypen, og det hele startet med en liten rød flekk på høyre kinn. Først etter å ha hatt flekken et års tid kom han seg til legen. ”Samboeren måtte mase litt for å få meg til å bestille time”, forteller han til Dagbladet.

Kanskje er dette litt typisk menn? Og kanskje er dette noe av grunnen til at også den alvorlige formen for hudkreft, føflekkreft, øker spesielt blant voksne menn?

Alexander sier han ”som menn flest” ikke har vært særlig flink til å bruke solkrem, og mener det at menn slurver med solkrem har både med ubetenksomhet og stahet å gjøre. Det ser ut til at han er representativ for mange menn. Også i undersøkelser vi har gjort ser vi at menn er mye dårligere til å smøre seg med solkrem enn kvinner – henholdsvis 65 prosent av mennene brukte solkrem, mot 83 prosent av kvinnene.

Faksimile fra VG 7. april. Klikk for å lese saken.

I VG 7.4 (se faksimile) kunne vi lese om rødhårede Cerys som døde av hudkreft for kort tid siden. ”Hun «hatet solen», og tok alle forholdsregler for å beskytte huden. Det hjalp ikke”, står det der. Det er dessverre ikke sånn at vi har noen garanti for ikke å få kreft, selv om vi følger de mange råd som gis om både det ene og det andre. Men at vi reduserer risikoen, er det ikke tvil om.

Mange kjenner Fjellvettreglene, men hva med Solvettreglene – kjenner du dem? Det er all grunn til å tro at vi vil ha langt færre tilfeller av hudkreft i Norge, hvis vi følger disse rådene.

La oss håpe på en solrik påske og vår. Og enten du skal til fjells, til hytta ved sjøen, gjøre vårsysler i hagen, pusse båt, sesongstarte grillen eller nyte bylivet på utekafé – nyt for all del sola, men ta noen pauser, og husk solkremen.

Visste du forresten at du kan sjekke hvor sterke UV-strålene er der du befinner deg?

God påske!