Kategorier

Vi presenterer gjesteblogger Christoffer Remøy Endresen. Han syklet Norge rundt i fjor og samlet inn en million kroner til Kreftforeningen. Hvordan han klarte dette og tips til andre som også ønsker å bidra har han blogget om her.

Av og til hender det at vi ønsker å gjøre noe for en god sak, en sak vi gjerne brenner for eller synes er viktig å prioritere. Jeg tror, personlig, at de fleste har dette ønsket, men få handler! Hadde alle handlet ut i fra det de ønsket ville mye ha vært annerledes i verden! Har du et ønske om å gjøre noe for en god sak, liten eller stor, så vil jeg anbefale deg om å gjøre noe med det!

Mitt navn er Christoffer Remøy Endresen. Jeg er 20 år gammel, kommer fra Herøy Kommune på vestkysten av vårt lange, flotte land. Ja, Norge er et langt land, det vet jeg godt, for sommeren 2010 syklet jeg Norge rundt på 40 dager. Mange tror at jeg syklet Lindesnes-Nordkapp, men egentlig syklet jeg over doble distansen. Totalt ble det 5400 km og sluttresultatet ble at jeg samlet inn omtrent 1 000 000 norske kroner til Krafttak mot kreft 2010.

Dette var mitt klare mål da jeg startet. Jeg hadde bestemt meg for hva jeg ville nå, men sannheten er at jeg ikke visste hvordan jeg skulle klare det. En annen sannhet er at du kan gjøre dette også. Nå foreslår jeg ikke at du skal hive deg på sykkelen og sykle alt du kan på 40 dager å håpe at noen kroner kommer inn på konto. Slik fungerer det ikke, men det jeg vil fram til er: Viss du går inn for å gjennomføre noe, pass på å få det gjennomført. Har du et ønske om å gjøre noe for en god sak, GJØR DET!

Christoffer Remøy Endresen møtte to av Kreftforeningens medarbeidere, Gina Elisabeth Bøe og Bjørg Anne Aanekre i Levanger.

Det å gjøre noe for en god sak, uansett størrelse, gir deg en følelse av takknemlighet, en følelse av verdighet og en følelse av glede! Jeg får store problemer når folk spør meg om: ”hvordan var det å sykle Norge rundt?”. Det kan aldri beskrives, det må OPPLEVES! Og jeg utfordrer deg, her og nå, til å finne ut en eller annen måte du kan bidra noe positivt! Det spiller ingen rolle om det er et stort eller lite bidrag, for alle bidrag teller. ”Mange bekker små, gjør store Å!”

Her er noen tips som du kan ta med deg på veien, slik at du kan bidra og oppleve denne følelsen:

1.       Det handler ikke om å gjøre visse ting, men å gjøre ting på en viss måte.
En annen måte å si det på er: Det handler ikke om hva du gjør, men hvordan du gjør det. Da jeg gikk ut i media og sa hva jeg hadde planer om å gjennomføre, videreførte jeg en tanke over til en dansegruppe, Awoso Crew. Noen venninner av meg var aktive dansere, og hadde lenge danset aktivt. Når de las artikkelen i lokalavisa stilte de seg spørsmålet: Hva kan vi gjøre? Hva kan vi bidra med?

Det ene ledet til det andre og tilslutt kom en av de på ideen:” Vi lager et show, og overskuddet går til kreftsaken!” De 8 jentene, fra alderen 16-19 år svinget seg rundt og laget et forrykende show med mange av de lokale artistene, danserne og kunstnerne som ville bidra. Det er utrulig mange som stiller opp gratis når du gjør noe for en god sak! De hadde 0 kr i utgifter, salen var spekket med mennesker og sluttresultatet var over 140 000 kr, alt gikk til Kreftforeningen. Alle disse jentene hadde, på ulik vis, opplevd kreft på nært hold.

Så det handler ikke om å gjøre visse ting, men gjøre ting på en viss måte. Finn noe du liker å gjøre, noe du kan og still deg så spørsmålet: ”Hva kan jeg gjøre for å bidra gjennom å bruke mine ferdigheter?”. Du trenger ikke å vite hvordan du skal få det til, jeg visste det ikke, bare finn ut hva du vil gjøre.

2.       Sett deg klare og spesifikke mål
Når du har funnet ut hva du vil gjøre så skal du stille deg spørsmålet: Hvor mye vil jeg bidra med? Hvor mye har jeg lyst til å samle inn? Når skal jeg ha klart å få samlet inn de pengene?

Hvis du har et lite spesifikt mål som for eks.: ”å samle inn penger” eller ”å samle inn mest mulig penger” så blir det mye mindre enn det du egentlig vil bidra med. Du må tørre å strekke deg utenfor komfortsonen din. Hvis målet er ”å samle inn penger” så anbefaler jeg deg å lete i bukselommene dine etter småpenger. Finner du noen kroner, så har du nådd ditt mål! Så sett deg et spesifikt mål! Og du kan for all det øke summen mens du går, så lenge du ikke går ned!

Mitt første mål var å samle inn 50.000 kr, men heldigvis fant jeg tidlig ut at det var for lite. Så ble det 250 000, så 500 000 før jeg bestemte meg om å runde av til 1 000 000 NOK.

3.       Lag en plan
Planen trenger ikke å være så veldig detaljert. En plan er egentlig er oversikt over handlinger du skal gjøre. Det trenger ikke å være en detaljert plan, men en oversikt over hva du trenger så finner du ut hva/hvem du må kontakte som kan hjelpe deg med dette. Se hva andre, som har gjort lignende tidligere, har gjort eller spør dem. Å spørre om råd er noe av det smarteste du kan gjøre.

For en ting er sikkert: Du kommer til å gjøre mange feil! Men å gjøre ting feil skaper erfaring. Erfaring bruker vi for å ta bedre og smartere valg. Bruk derfor folk som har gjort tonnevis av feil før deg!

For noen måneder siden tok Kreftforeningen kontakt med meg og lurte på om jeg kunne gi råd til Erik Modal. Erik Modal skal sykle Birken og samle inn penger til Kreftforeningen, og trenger derfor litt hjelp. Jeg takket gledelig ja, og har følt at jeg har bidratt litt. Erik er utrolig flink og han gjør en kjempe jobb! Les mer på bloggen hans: www.modal.no

4.       Vær fleksibel

Foto: FOA Design

Når du har opparbeidet deg en plan så er det viktig å ha i bakhodet at ting ikke alltid vil gå som planlagt. Det kan også være at du finner på bedre ideer eller bedre fremgangsmåter enn det som var tanken da du startet. Det er et uttrykk som heter: ”Veien blir til mens du går!” Og det ligger virkelig noe i det ordtaket, men det viktigste er at du faktisk går den! Og bare stol på deg selv, stol på prosjektet, gjør feil, lær av dem og gjør, det som må gjøres, til du får det resultatet du vil ha!

5.       Sett tidsfrister
Å sette tidsfrister er noe av det smarteste du kan gjøre. Har du noen gang lagt merke til at vi arbeider mer effektivt når vi har tidsfrister? Bruk dette til din fordel, for jo mer effektiv du er, jo bedre resultat får du.

Og vær spesifikk her også. Jo mer spesifikk du er, jo bedre blir det. Sett av dato, klokkeslett osv. Du bestemmer selv. Viss du ikke klarer det innen tidsfristen så fortvil ikke. Sett en ny tidsfrist, helt til du klarer det.

6.       Handling
Du kan finne ut den beste måten å samle inn penger på, du kan lage verdens mest spesifikke mål – den sykeste planen noen har sett, som er fleksibel og fulle av tidsfrister, men likevel vil det ikke gi deg en garanti for at du når de måla du har satt deg.

For at du skal få resultat må du handle! Du må gjøre ting slik som du har planlagt, finne handlinger som gir deg de resultata du er ute etter osv. Hvis du ikke handler får du ingen resultat! Så enkelt er det. Du vil helt klart oppleve at selv om du handler så vil ikke resultatene komme, hva skal du gjøre da?

Du har to valg:
1. Gi opp
2. Finne ut nye måter å handle på

Her kommer det jeg mener om å være fleksibel. Det kan hende at de handlingene ikke er de riktige handlingene for at du skal få ditt resultat, så forsett til du finner den beste metoden.

7.       Ha en god grunn!
Dette er kanskje noe du virkelig bør jobbe mest med! Ja, handling må til for at du får resultat, men av og til er vi redde for hva konsekvenser våre handlinger vil gi oss, av og til er vi redde for hva andre vil mene, av og til får vi ikke de resultatene vi er ute etter og alt virker håpløst. Hva skal vi gjøre da?

Da må du bryte gjennom frykten, du må fokusere på det du mener er rett og du må fortsette å handle til du når dine mål. Hva kan det være?

Har du en god nok grunn så vil du være sterk nok til å bryte igjennom! Da jeg satt på sykkelen hadde jeg en grunn, jeg hadde faktisk mange GODE grunner. Her er mine sterkeste grunner:

  1. Jeg mistet min bestefar (som også var min mentor, forbilde og bestevenn) og onkel pga. kreft og ble veldig deprimert over det som hadde skjedd. Det gikk ut over alt: Familie, venner, idrett, skole o.l. Jeg ønsker at færre skulle måtte gå gjennom det jeg gikk igjennom, og ville derfor samle inn penger for at disse tallene skulle bli mindre.
  2. Jeg ønsket å gi håp og glede til de som nettopp hadde vært igjennom kreftbehandling, til de som kjempet der og da og jeg ønsket å gi håp til de som nettopp eller tidligere hadde mistet noen de var svært glade i.
  3. Jeg ville bevise at uansett hva begrensninger du eller jeg måtte ha, så kan vi virkelig oppnå det vi ønsker. At vi kan ha, være og gjøre alt vi ønsker. At viss vi tror, og handler basert på det vi tror på så vil vi nå målet!

Du kan gjerne ”stjele” mine grunner, men lag også noen for deg selv. Finn så mange grunner du klarer, og ta gjerne noen som vekker sterke følelser inni deg. Det som var oppskriften og er oppskriften til min suksess er at jeg har gode nok grunner.

8.       Fortell alle hva du har planer om
Når du har gjort alle stegene overfor så vil jeg anbefale deg å ta dette steget. Dette steget er skummelt å ta, det er som å hoppe fallskjerm. Du tror at det kommer til å ta knekken på deg, men du vet at det er lite sannsynlig. Og i det du har hoppet ut av flyet kan du ikke gå inn igjen. Du må bare gjennomføre hoppet! Du setter deg selv i en slik posisjon at du må gjennomføre, viss ikke kan det gå gale.

Jeg gjorde dette bevisst. Jeg brukte Facebook som mitt hopp. Jeg laget en gruppe som fikk navnet: 2000 medlemmer = Christoffer R. Endresen sykler Norge Rundt for Kreftsaken. Det var et stort steg å ta, men jeg er evig takknemlig for at jeg gjorde det. Det kommer du også til å være.

Jeg inviterte alle mine venner, og mine venner måtte virkelig ønsket at jeg skulle ”lide”, for innen 1,5 dag var der 3600 medlemmer. Jeg viste der og da at det var ingen veg tilbake.

Det positive med dette var at jo flere som visste om prosjektet, jo flere var det som ville hjelpe eller bidra på en eller annen måte. Er det et stort prosjekt så bør du ta imot all hjelp med takk! Jeg er evig takknemlig for all den hjelpen jeg fikk før, under og etter turen. Jeg kunne aldri ha klart det uten alle sin hjelp!

9.       Lytt til deg selv
Du kommer, helt klinkende klart, til å møte mennesker som tenker og sier: ”Det der kommer du aldri til å klare”. Ofte kan det være mennesker som er svært knyttet til deg. Venner, familie, kjæreste osv. Du trenger ikke å ignorere det de sier og du trenger heller ikke å reagere på det de sier, men du kan forstå hvorfor de sier det. Jeg har kommet til den konklusjonen at når noen forteller meg at jeg ikke kan gjøre en ting så forteller det mer om dem enn de forteller om meg.

Det de forteller deg at de hverken tror de kan eller tør å gjøre det du har planer om å gjennomføre! De er ikke idioter, bare pysete og sjalu. Dessuten bør du bruke dette til din fordel: De gir deg en ekstra grunn til å gjennomføre prosjektet. Så lytt alltid til deg selv.

Dette er mitt siste tips. Om du har bestemt deg for hva du vil gjøre, satt deg spesifikke mål, lagt en plan som er fleksibel, satt tidsfrister, funnet gode grunner og gjort alt du makter og kan, men likevel ikke klarte å leve opp til de måla du satte deg, så skal du ikke fortvile. Du skal derimot være stolt. Et mål er noe du bruker for å strekke deg litt lenger enn du vanligvis ville ha gjort, ikke noe mer. Viss du har gjort alt du kan og du virkelig har prøvd (med hånden på hjertet), skal du være stolt over deg selv. For du har da bevist at du har MOT! Klarer du derimot å gjennomføre så har du bevist at du har MOT, men også knekket gåten til å mestre alle aspekt i livet ditt.

Viss du ønsker å bidra, så gjør det. Følg Nike sitt råd: JUST DO IT!

Jeg ønsker deg lykke til!

Mvh Christoffer Remøy Endresen

”Det handler om å styrke de svake, engasjere de sterke!”