Kategorier

«Hadde noen bare fortalt meg at det var så viktig å ta vare på tennene, under behandlingen. Men med kreftbehandlingen hadde jeg så mange andre ting å bekymre meg for» sier en innringer til oss.

Ikke alle er klar over at kreftbehandlingen kan skade tennene. Her i Kreftforeningen får vi mange henvendelser fra fortvilte pasienter som har fått regninger i etterkant av kreftbehandlingen. En del av dem sier som innringeren, at de har fått lite informasjon om at dette var en bivirkning de kunne forvente.

Illustrasjonsbilde

En pasient skriver til oss «etter stålebehandlingen ble jeg plaget med mye munntørrhet, i tillegg fikk jeg stråleskader på tennene. … Problemene med tennene er noe jeg vil ha resten av livet og jeg vil måtte gå mer enn normalt til tannlege enn vanlige folk». Munntørrhetsplager kan også komme av cellegiftsbehandling og andre medisiner. Vanlige komplikasjoner av kreftbehandlingen kan være plomber og tannskår som faller ut, høy karisaktivitet (mer hull i tennene) og betennelse i tannkjøtt og kjeveben.

«Men får jeg ikke dekket noe av hva dette koster da?» lurer pasientene på. Du kan få dekket en del, men det kan også bli store egenandeler.  Det er tannlegen som tar stilling til om du har rett på stønad. Fortell derfor tannlegen om hva slags kreftbehandling du har gått igjennom. Be tannlegen vurdere om du har rett til økonomisk støtte. Tannlegen vil noen ganger ha behov for uttalelse fra kreftlegen.  Vær oppmerksom på at HELFO (Helsetjenesteforvlatningen)  refunderer utgifter etter offentlige takster. Disse takstene er ofte lavere tannlegenes priser.  Enkelte må dekke egenandeler på flere titusener av kroner selv.

Har du mulighet, gå til tannlegen før kreftbehandlingen starter slik at du har en status over tennene (før kreftbehandling).  God munnhygiene og godt stell av tennene kan forebygge noen av problemene, så pass på at du får hjelp til dette hvis du i en periode ikke klarer å gjøre det selv.

Trenger du mer råd og veiledning, ta kontakt med Kreftlinjen (800 57338 KREFT, tast 2).  Kreftforeningen gir også økonomisk støtte til vanskeligstilte som har fått kreft. Du kan søke her: Økonomisk støtte.
Mer om tenner
Ta eventuelt kontakt med Helsetjenesteforvaltningen på 815 70 030