Kategorier

I 2012 fikk Anniken Golf Rokseth tilbakefall av kreften, og for å bli frisk trenger hun en benmargsdonasjon. Innimellom trivielle julegaveønsker, er Annikens største ønske at akkurat du melder deg som blodgiver, og benmargsdonor. Det kan redde hennes – og mange andres liv. Her er Annikens egne ord, som gjesteblogger: 

Det er desember. Byen er pudret med hvit snø. Gatene myldrer av mennesker på gavejakt. Oppgangen vår lukter pepperkaker. På stuebordet står fire adventslys. Det er snart jul.

Bilde av Anniken Golf

Anniken trenger ny benmarg

Jeg er en av dem som fyller opp gatene. Jeg vil finne og gi noe fint til de jeg er glad i. Med lange lister og store planer tråler jeg butikkene etter de riktige tingene. Selv har jeg laget en ønskeliste som jeg sender dem som spør hva jeg ønsker meg. På lista står det blant annet et skjerf, en bok og en dvd. Egentlig bryr jeg meg ikke om jeg får noen av tingene som står der. Det eneste jeg virkelig ønsker meg til jul er en ny beinmarg.

Jeg har kreft. Jeg fikk diagnosen for første gang i 2009, da jeg var 23 år. I 2011 fikk jeg et tilbakefall. Så  kom enda et i 2012. Nå er en stamcellestransplantasjon med fremmed donor mitt eneste håp for å bli frisk.

Ved en stamcelletransplantasjon får man først en kraftig dose cellegift som utsletter beinmargen fullstendig. Deretter får man umodne stamceller (en bestanddel av beinmargen) fra en annen person. Den andre personens stamceller vil starte en immunreaksjon i pasientens kropp som blant annet angriper kreftcellene. Denne prosessen kan utrydde kreften for godt, og pasienten kan bli frisk.

For at en stamcelletransplantasjon skal kunne bli en suksess må pasientens og donorens beinmarger matche hverandre. De må ha lik vevstype. Det kan være vanskelig å finne en god donor, for det finnes flere millioner forskjellige vevstyper. Legene mine leter for øyeblikket i det internasjonale benmargsgiverregisteret etter en match til meg. Ingen vet hvor lang tid det vil ta, eller om de kommer til å finne noen i det hele tatt. Men jeg ønsker og håper og ber og drømmer om at det finnes noen der ute som kan hjelpe meg.

Det norske benmargsgiverregisteret mangler givere, og da spesielt unge menn. Kanskje du har lyst til å gi alvorlig syke mennesker mulighet til å få livet i gave? Det er lett som bare det:

  1. Meld deg som blodgiver.
  2. Dersom du er 18-40 år, si i fra til blodbanken at du ønsker å donere beinmarg/stamceller.
  3. Blodbanken tar en blodprøve og registrerer deg i benmargsgiverregisteret.

Når dette er gjort kan du bli innkalt til stamcelledonasjon. Ved å være en del av registeret gir du alvorlig syke mennesker litt større sjanse til å bli friske igjen. Kanskje er det nettopp du som matcher noens benmarg?! Sannsynligheten for det er liten – ca 1 promille hvert år. Så hvis du registrerer deg i benmargsgiverregisteret vil du mest sannsynlig aldri bli innkalt til donasjon.

Dersom det plutselig viser seg at noen trenger deg og beinmargen din, skjer følgende:

  1. Du blir kontaktet og spurt om du fremdeles ønsker å donere beinmarg/stamceller.
  2. Dersom du svarer ja tas det flere blodprøver for å teste at du virkelig passer pasientens vevstype.
  3. Dersom du er en match vil du få en grundig helsesjekk. Du vil også få vite om de kan hente ut stamcellene gjennom blodet eller hoftekammen.
  4. Som regel donerer du stamceller gjennom blodet. Disse tappes ut gjennom en blodåre, og er nesten som å gi blod. Det tar bare litt lengre tid.
  5. Av og til går de inn i hoftekammen og henter ut stamceller fra beinmargen. Dette skjer i full narkose.
  6. Vips, så har du kanskje reddet noens liv!

Det er liten risiko og lite ubehag i forbindelse med å donere stamceller. Du kan allikevel velge å trekke deg når som helst – helt frem til pasienten starter på cellegiften som skal lede opp til transplantasjonen.

Min situasjon er ikke unik. Rundt omkring i Norge og verden sitter det mange håpefulle og drømmer om at det finnes en person der ute som har akkurat samme vevstype og beinmarg som dem. Felles for oss alle er at vi drømmer om å bli friske igjen. Mitt største juleønske (ved siden av en ny beinmarg) er at alle som leser dette innlegget tar et standpunkt angående beinmargsdonasjon, og hjelper til med å spre budskapet. De fleste vet man kan bli blodgiver, men alt for få vet at man kan donere beinmarg/stamceller også. La oss sammen gjøre noe med det!

Her kan du melde deg som blodgiver.

Her finner du mer informasjon om å donere beinmarg / stamceller.

For å fortelle hvilke helter og livreddere dere er som melder dere som blod- og beinmargsgivere: Skriv i kommentarfeltet.

For å oppfordre andre til å donere blod/beinmarg: Trykk på deleknappene nederst på innlegget og fortell dette til alle dere kjenner.

Som blodbanken så fint sier det: Gi en gave for livet!

God jul.

Vi i Kreftforeningen benytter anledningen til å henge oss på Annikens ønske, og håper dere alle får en riktig god jul – og at dere følger hennes oppfordring og gjør det dere kan for å redde et liv! Les også Annikens egen blogg http://veientilbakeigjen.blogspot.com