Kategorier

Førjulstiden handler for mange av oss om å møte venner og kolleger i hyggelige lag. Det er avslutninger på skoler og aktiviteter, Luciasang og julestemning. Mye hygge og god mat. Vi pakker inn presanger, pynter hus og har store forventninger til julen, som vi ønsker skal bli stemningsfylt og fredelig.

Julen er ikke slik for alle. Vi i Kreftforeningen snakker ofte med både pasienter og pårørende som synes at nettopp jula kan være en vanskelig tid. Ofte har de verken krefter eller økonomi til å innfri forventningene. Vi kan alle være et medmenneske i en slik situasjon. Det handler om å se, lytte og være tilstede for de som ikke har det så godt akkurat nå.

En skilt mann tok kontakt med oss. Hans to barn skulle komme på besøk i jula. Han gledet seg jo til det, men syntes ikke han hadde noe å tilby dem. Han var kreftsyk og hadde svært dårlig økonomi etter sykdommen. Hans julebudskap var «den vil jeg gjerne ha avlyst». En mor vi snakket med sitter fortvilet med ett sykt barn på sykehus i julen og har et friskt barn hjemme, som ikke får den julen hun ønsker seg. Uten mann eller annen familie og i sterk økonomisk nød.

Kreftforeningen møter fattigdom i Norge i dag, både fattigdom på penger – men også fattigdom på sosiale nettverk og noen som kan stille opp i en vanskelig situasjon.  Julen og førjulstiden er full av forventninger, om god mat, gaver, aktiviteter og store lykkelige sammenkomster med dem man er glad i. Følelsen av utilstrekkelighet blir ekstra fremtredende når man ikke kan innfri. På den annen side har mange et sterkt ønske om å gjøre noe ekstra for sine barn eller nærmeste akkurat denne jula, fordi de selv har hatt en så strevsom tid.

Nettopp ønsket om å få en «normal» julefeiring står sterkt hos de som kontakter oss. Flere har dårlig samvittighet – de har ikke klart å delta på juleavslutningene til sine barn og de har så dårlig råd at de søker oss om støtte for å kunne kjøpe noen enkle gaver og mat. Flere skal forsone seg med at dette kan bli den siste julen.

Samtidig vet vi at det er mange som ønsker å stille opp for dem som ikke har en familie eller et sosialt nettverk å støtte seg på i en vanskelig stund. Både praktisk hjelp og det å gjøre noe hyggelig sammen er berikende for mange. Det er gledelig å se at det finnes så mange som bryr seg, og at det er så mange som også bryr seg utenom høytiden.

Selv om mange kreftrammede har det tøft i julen, ønsker vi dere alle en så god jul som mulig.

Vit at vi er der for dere.