Kategorier

Det er tøft å være kreftpasient og det er tøft å være pårørende.  Det er enda tøffere når du selv eller en av dine nærmeste har fått beskjed om at behandlingen ikke lenger virker. Hva gjør man da?

Vi har hørt tidligere kreftpasient Bengt Eidem på «Aktuelt» og «Debatten» de siste to dagene, der han har fortalt om pågående alternative behandlere. Han forteller at han fikk beskjed om å sette inn 4000 kroner på en konto for så å kunne bli «fjernhealet».

Bengt er ikke den eneste som opplever dette. Han tok ikke i mot tilbudet, men i en situasjon hvor man føler at alt håp er tatt fra en er det lett å kaste seg på. Og det er flere «der ute» som vil fortelle deg at akkurat de kan kurere deg. Men per i dag er det ikke dokumentert at noen alternativ behandling kan kurere kreft.

Jeg har snakket med pasienter som forteller at deres nærmeste har samlet inn mange penger for en utenlandsreise til en alternativ klinikk, og selv sier de at de skulle ønske de kunne slippe, men de vil ikke skuffe sine pårørende…. Og jeg vet at flere ikke har kommet hjem fra disse reisene, eller akkurat kommet hjem, for så å dø. Og kanskje står pårørende igjen med gjeld.

Det å være pårørende til en som ikke lenger får behandling for å bli frisk  kan være utrolig tøft, og mange føler at de må prøve alt, så de i ettertid kan tenke at det i alle fall ikke var noe som var uprøvd!  Dette kan gå på bekostning av den siste tiden man kunne hatt sammen, blant annet til å ta farvel i ro og fred. Vi vet at mange både pasienter og pårørende opplever å bli «overdynget» med kloke råd og med løsninger som kan helbrede. En jente jeg kjente var helt tydelig da hun var på vei inn i den siste fasen i livet. «IKKE kom til meg med kloke råd om helbredelse, jeg vil ikke bli lurt, jeg vil leve nå mens jeg lever!» sa hun.  Klokt sagt .

Vi vet også at en del alternative behandlere sier at man må tro på behandlingen for at den skal virke. Hva med de som dør av sin kreftsykdom, trodde de ikke nok?

Det er ikke lett å akseptere at man skal dø! Men ved å snakke sammen kan det være lettere.

I Kreftforeningen er vi opptatt av at pasienter og pårørende skal kunne gjøre kloke valg basert på  kunnskap. Lurer du på noe rundt alternativ behandling, ta gjerne kontakt med oss.

Tidligere innlegg om alternativ behandling:
Bengt Eidem: Kreftkrigens uærlige og naive profitører
Kreftforeningen og alternativ behandling