Kategorier

Endelig påske! For mange betyr det velfortjente fridager hjemme, på fjellet eller i utlandet. Uansett hvor vi skal tilbringe påsken har vi et felles ønske: Fint vær og påskesol.

Etter en lang og mørk vinter, er det ikke rart om vi hungrer etter sol nå. Solen gjør oss glade. Solen gir oss viktige D-vitaminer. Å være ute i aktivitet, for eksempel på ski, gir dessuten mange andre positive helseeffekter.

Foto: NTB scanpix

Foto: NTB scanpix

Vi er derfor opptatt av at du skal nyte solen i påsken, men samtidig ha respekt for den. Det aller viktigste er å unngå å bli solbrent. Vinterblek hud er utsatt. Derfor er solkrem like viktig å ha i sekken som skismurning, kvikk-lunsj og appelsin – eller som badebukse i kofferten – dersom du skal tilbringe påsken på sydlige breddegrader.

For selv om påsken kommer tidlig i år, og solen forventes å bli relativt svak, er det like viktig å smøre ansiktet som skiene, før du legger ut på tur på fjellet. Du som har hjemmepåske i lavlandet trenger bare å smøre deg om du skal være ute i timevis.

UV-strålingen måles i en såkalt UV-indeks. Enkelt sagt: Jo høyere indeks, jo sterkere stråling – og jo viktigere er det å beskytte seg.

En vinterdag i Norge er strålingen vanligvis 0-2. Når indeksen passerer 3, er det på tide å finne frem solkremen. Kreftforeningen anbefaler faktor 15. Skal du på påsketur til Spania, kan verdiene komme opp i både 6 og 7, og er enda høyere lenger syd. Ved Middelhavet om sommeren og i Thailand kan UV-indeksen være både 10 og helt oppe i 13 . Når strålingen er på over 6 er ikke lenger solkrem nok, da trengs også noen gode pauser i skyggen. Ta en siesta midt på dagen! Klær og noe på hodet gir også god beskyttelse. Kreftforeningens solvettregler anbefales på det sterkeste.

For selv om sol er bra og skal nytes, er der som med mye annet: For mye av det gode er ikke alltid bra. Det er et ufravikelig faktum at uvettig soling er farlig.

Vi i Norge liker å være i verdenstoppen. Når det gjelder hudkreft er vi imidlertid inne på en topp 5-liste vi ikke kan være bekvemme med. Hvert år får over 1500 nordmenn føflekkreft og årlig dør nær 400 av hudkreft – nesten dobbelt så mange personer som det døde i trafikkulykker i fjor.

9 av 10 hudkrefttilfeller har direkte sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Det positive er at mange tilfeller av denne kreftformen altså kan forebygges ved å ta enkle forholdsregler. Ved å vise solvett, rett og slett. God påske! Nyt solen, men med måte!

Les også den felles påske-pressemeldingen fra Kreftforeningen, Statens strålevern, meterologisk institutt og Norsk Institutt for Luftforskning.