Kategorier

«Jeg pleier å smøre meg, men akkurat i dag glemte jeg det….» .

Dette var kanskje det vanligste svaret vi fikk da fotballspillende barn og unge og deres foreldre passerte Kreftforeningens «smørebod» på Ekebergsletta under Norway Cup denne uken.  Spørsmålet vårt var om de hadde husket å smøre seg med solkrem.

Derfor fikk vi god avsetning på solkremen med faktor 15 og svært mange gode tilbakemeldinger på at vi var til stede. Foruten å tilby solkrem arrangerte vi solquiz, der uv-perler og lommespeil var populære premier.

Vi fikk bekreftet det solundersøkelsen vår fra 2012 avdekket:

Alle (97%) vet at det er viktig å beskytte seg  mot solen med solkrem, men likevel  ble over halvparten av oss solbrent i løpet av det siste året. En vanlig uttalelse på Ekeberg var også at «Jeg smurte meg da jeg var i Syden tidligere i sommer». Mange tror at det ikke «er så farlig» om man dropper å smøre seg i Norge. Det er en skummel misforståelse. I sommermånedene  kan  UV-strålingen i Norge på klare dager  – slik vi har hatt mange av i sommer – komme opp i styrke 6. (sjekk uv-strålingen der du er og les mer om UV-skalaen) Det betyr at man kan bli solbrent i løpet av 20 minutter hvis man er ubeskyttet i solen.  Å bli solbrent er faktisk en hudskade. Hver gang du brenner deg «husker» huden din det. For mye UV-stråler på huden påvirker pigmentcellene, og det kan bli skader i arvestoffet i hudcellene. I ytterste konsekvens kan det føre til hudkreft.

Ni av ti  hudkrefttilfeller  har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Det positive med nettopp dette er jo at hudkreft er lett å forebygge. Kreftforeningen er opptatt av at vi må nyte solen, men vise solvett  og unngå å bli solbrent. Like viktig som å beskytte med solkrem, er det å dekke seg til med klær og ta pauser fra solen.

Jonas Gahr Støre lytter interessert til solvettreglene sammen med Ekebergslettas unge spillere. Foto: Erik Vigander

Jonas Gahr Støre lytter interessert til solvettreglene sammen med Ekebergslettas unge spillere. Foto: Erik Vigander

­­­­Etter en uke blant 30.000 barn og unge er inntrykket at kunnskapen om solbeskyttelse er god. Utfordringen er å følge opp i praksis. Det handler om holdninger og solvaner. Både foreldre, besteforeldre, trenere og ledere har et viktig ansvar i å stå frem som gode forbilder.

Første dag på Ekebergsletta fikk vi drahjelp av selveste helseminister Støre. Han roste Kreftforeningen og understreket at dette var god forebygging i praksis. Han var glad for at dagens barn og unge får bedre smøreråd basert på kunnskap enn han selv fikk. Som barn smurte han seg med vaselin, fortalte han med gru.

Sommeren er ennå ikke over. Vi håper på mange soldager også fremover. Nyt solen, men unngå å bli solbrent.