Kategorier

Da jeg endelig tok meg tid til å gå til legen, var det på høy tid.

Jeg var 32 år og travel småbarnsfar med blikket stivt festet på jobb og karriere. Den hovne testikkelen plaget meg litt, men jeg tenkte at det hadde sin naturlige forklaring. Jeg hadde jo nettopp begynt på spinning. Fastlegen hadde lang ventetid, og jeg hadde slett ikke tid til å ta meg fri fra jobben for å stå i morgenkø for en akuttime. Akutt var det jo heller ikke. Og dessuten må jeg innrømme at det satt langt inne å gå til min mannlige lege med problemer «der nede». Hadde det ikke vært for at min legefar – som ut fra mine beskrivelser på telefonen hadde fått sine mistanker – «tvang» meg til legen, hadde jeg sikkert skjøvet konsultasjonen enda lenger foran meg. Det er jeg glad for at jeg ikke gjorde. Jeg hadde testikkelkreft. Dagen etter lå jeg på operasjonsbordet.

Det går fremover med barteveksten!

Det går fremover med barteveksten!

I dag, tolv år senere, kan jeg se tilbake på både denne foranledningen og selve kreftbehandlingen som en viktig erfaring som jeg mer enn gjerne deler. Jeg oppdaget kreften så tidlig at operasjon og behandling har gjort meg 100 % frisk, og jeg har nå gjort det til en vane å gå til en grundig legesjekk en gang i året. Heller en gang for mye til legen, enn en gang for lite, er min nye filosofi.

Noen vil sikkert mene at det grenser til hypokondri og at jeg som frisk legger beslag på viktig tid legen kunne bruke på dem som trenger det mer. Jeg kaller det klok av skade. Jeg tror dessverre ikke min tafatte 2001-holdning til legebesøk er unik. Selv vår ferske helseminister Bent Høie innrømmet nylig at han ikke er flink nok til å gå til legen. Vi menn må i større grad innse at vi ikke er udødelige og ta egen helse mer på alvor.

Legevitenskapen er kommet langt på mange områder. Blant annet overlever nå to av tre kreftrammede. Men fellesnevneren er at jo tidligere man oppdager en sykdom, jo bedre er sjansene for å bli frisk. Det gjelder også menn.

Movember har vist seg å være en fin døråpner for å få menn til å snakke om egen helse. Stadig flere barter er å se og vi menn har endelig fått vår egen awareness-aksjon. Med glimt i øyet fokuserer bartene på et alvorlig og viktig tema – menns helse generelt og kreft spesielt. Alminneliggjøring og ufarliggjøring er viktige steg på veien.

Det er ennå ikke for sent å parkere barberhøvelen og registrere deg på movember.com.

Nylig sendte vi i Kreftforeningen ut en folder til alle landets 1.500 fastlegekontorer. Der og på nettsiden til Kreftforeningen kan du lese om hva som er de vanligste symptomene på kreft. Vi ønsker selvsagt ikke å skremme, eller at alle skal gå og kjenne etter om man er syk hele tiden. Det handler om å bli bedre kjent med sin egen helse og kropp og gå til legen hvis man merker forandringer som ikke gir seg over tid, for eksempel noen uker. Heldigvis er det jo slik at det som oftest «ikke er noe».

Vi ses hos legen, gutter!