Kategorier

Årets nyttårskampanje «Din røykeslutt» starter på tv og i digitale kanaler 8. januar, med røykeslutthistorier fra virkeligheten som viktigste ingrediens. Kampanjen er utviklet av Helsedirektoratet i samarbeid med røykere og tidligere røykere, og er helt fri for skremmebilder av ødelagte lunger og blodårer. Nå handler det om de positive sidene ved røykeslutt. Hovedmålgruppen er dagligrøykere og eksrøykere i alderen 40-65 år.

sluttaFbHelt sentral i kampanjen er også facebooksiden Slutta – din røykeslutt hvor deltakerne motiverer og heier på hverandre. Flere av brukerne av siden skal følges opp med kampanjefilmer på TV, til inspirasjon. Å slutte å røyke kan være en lang kamp for noen, mens andre klarer det på første forsøk. Å finne sin egen strategi for prosessen kan være lurt. Vi deler to historier om røykeslutt, skrevet av Leikny og Jens Petter. Begge er aktive på Slutta – din røykeslutt.

Jens Petter Pedersen:
Har prøvd å slutte mange ganger, og hver gang har det endt opp med panikkangst og dårlige unnskyldninger for å begynne med røyken igjen. Vet ikke hvor mange ganger jeg har tatt meg selv i å stå og smugrøyke I garasjen for barn og kone.

Denne gangen startet jeg på en litt annen måte. For cirka et år siden begynte jeg å fortelle meg selv hvor dumt og dyrt det var å røyke. Dette tenkte jeg på hver gang jeg tente en sigarett, cirka 20 ganger om dagen.

Etterhvert som tiden gikk, ble det stadig mer belastende og ta seg en røyk. En dag følte jeg at tiden var inne for å slutte, da kjøpte jeg inn Nicorett sugetabletter og Nicorett inhalator. Det har fungert bra for meg.

At jeg forberedte meg i lang tid og var veldig bestemt på at nå var det slutt, var nok avgjørende for at jeg klarte det. Har hatt noen dager innimellom som har vært verre å takle enn andre, da har jeg brukt litt flere Nicorett-tabletter og Inhalatoren mer aktivt.

Det jeg trodde ville bli verst var å være i festlig lag, som julebord o.l, men det har vist seg å ikke være noe problem, da det ikke er så mange som røyker nå. Morgenrøyken på jobb har også vært helt greit, nå blir det kaffe og Nicorett-tablett.

Det letteste var all skryt og fornøyde barn, og følelsen av at det jeg trodde ville bli umulig å klare, ikke var en umulighet likevel. Nemlig å skilles fra min beste følgesvenn gjennom 30 år – Siggy.

 

Leikny Solvig Vikingstad:
Jeg sluttet å røyke 16. april 2013, da hadde jeg røykt i cirka 27 år.  Alle som klarer å bli sjef over sin egen vilje klarer å slutte å røyke.  Røykesuget kom titt og ofte da jeg sluttet, men jeg hadde lest at det bare varte noen minutter. Derfor prøvde jeg å holde meg opptatt akkurat de minuttene hjerneceller skreik etter giften. Og for hver time som gikk uten røyk merket jeg at jeg hadde makt over viljen min. Det vi må gjøre er å ommøblere oppi hode. Jeg leste også om hvor mye bedre kroppen får det på kort tid og det skjer veldig fort positive forandringer med oss. Vi vil jo leve, og vi har jo alle mye å leve for, så når man røyker blir det jo på en måte at man tar et langsomt selvmord. Ved å slutte å røyke sier man ja til livet.

Som en del av Helsedirektoratets kampanje er det også laget filmer som vises på tv. Her forteller Gerd om det å ta den siste røyken:

Prøv appen Slutta eller skreddersydd hjelp på nett.
Slutta-appen er i to versjoner, en for snusslutt og en for røykeslutt.