Kategorier

Styremedlem i Nyrekreftforeningen Audun Grotterød har nyrekreft med dårlige prognoser. Han gjesteblogger for oss om tanker rundt fremtiden og mulighetene for mer forskning.

Jeg heter Audun Grotterød, er 42 år, gift med Lise-Lotte og har barna Adam på snart syv og Annie på fire. Jeg har alltid vært en aktiv kar som har jobbet med eiendomsutvikling, mentaltrener og programmerer.

Jeg fikk nyrekreft for første gang i 2005. Etter utredning ble hele høyre nyre fjernet på Rikshospitalet. Det hele gikk veldig fort og etter operasjonen fikk jeg melding om at alt var fjernet og at jeg var helt frisk. Jeg fikk aldri noen følelse av at jeg hadde hatt kreft.

I slutten av februar i fjor, åtte år etter fjerning av nyrekreften, fikk jeg sterke smerter i brystet. Jeg ble sendt til sykehuset, men det ble ikke gjort noen funn. Senere etter videre utredning av smertene ble det konstatert kreft i høyre ribbein. Det var spredning fra nyrekreften i 2005. Det hadde spredt seg til ribbein, bekken og ryggrad. Prognosene var dårlige. Dette var en kronisk kreftsykdom. Det første som slo meg var at jeg skulle dø. Jeg skulle forsvinne fra familien min. Jeg kom ikke til å se barna bli konfirmert, gifte seg, få barn. Jeg var veldig usikker på hvordan jeg skulle forholde meg til dette. Hva skulle hende med meg og min familie nå?

Jeg begynte å lete etter informasjon om nyrekreft både hos Kreftforeningen og ellers på nettet. Kreftforeningen hadde ikke likemannstjeneste som var spesiell for nyrekreft, selv om de hadde god informasjon om kreft generelt.

Via internett var jeg heldig som traff Ole Martin Meyer. Han var i oppstarten av Nyrekreftforeningen. Den skulle jobbe spesifikt som en pasientorganisasjon for de som var berørt av nyrekreft. Jeg ble med i styret der.

Flere av vennene mine har sagt at de ønsker å bidra med noe, både for min del og for de som er i en lignende situasjon som meg. Dette har resultert i lyskonserten LYSLysKonsert

LYS er en konsert som blir holdt på Quality Hotel i Sarpsborg 10. april kl. 19.00 med artistene D’sound, Pulse Of Floyd, Vigdis Wisur, og TRØKK. Dr. Stenvold fra Oslo Universitetssykehus skal holde innlegg og Olaf Tufte som har gull i OL og har vært verdensmester i singelsculler. Anne Grete Erlandsen fra Helse- og omsorgsdepartementet vil også være der.

Pengene fra LYS skal gå uavkortet til et prosjekt hos Radiumhospitalet for kompetanseheving og forskning på nyrekreft som på sikt kan bidra til bedre behandling for denne spesifikke pasientgruppen.

Jeg har vært i kontakt med leger på Oslo Universitetssykehus. De mener at det finnes gode muligheter for at de midlene vi kan skaffe til veie med et slikt arrangement kan gjøre en forskjell for vår pasientgruppe. Det er tross alt mer enn to mennesker hver dag i Norge som får diagnosen nyrekreft. De fleste har heldigvis gode prognoser når det blir oppdaget tidlig og de får god behandling. Prognosene ønsker vi skal bli bedre for alle. Jeg har veldig dårlige prognoser siden jeg har en aggressiv sub-gruppe av vanlig nyrekreft og derfor er det viktig for meg at andre kan ha nytte av at det blir satt fokus på nyrekreft i Norge. Om det bare skulle være en person som får en bedre hverdag eller kan bli frisk fra nyrekreft har min innsats vært verdt det. Jeg håper selv at jeg kan oppleve en jul til.