Kategorier

Føflekker er snille, melanom er farlig

Mange er redd for å få hudkreft, og forekomsten øker i hele verden, også i Norge.  Leder i Hudlegeforeningen i Norge, Petter Gjersvik, gjesteblogger hos oss i anledning Hudkreftdagen 22. mai..

Det kan være vanskelig å skille en føflekk fra et melanom. Illustrasjonsfoto: Mona Stensrud

Flere enn 2000 personer i Norge får påvist den farligste formen for hudkreft, melanom, hvert år. Hvis den oppdages sent, er melanom dødelig.

Den viktigste årsaken til melanom er overdreven soling. Bruk av solarier øker også risikoen, og frarådes helt. Som hudlege har jeg sett mange tilfeller av hvilke skader usunne solvaner kan føre til. Derfor oppfordrer jeg, sammen med både andre hudleger og Kreftforeningen, folk til å ha sunne solvaner. Friluftsliv er sunt og helsebringende, men overdreven soling, særlig solforbrenning, bør unngås. Beskytt gjerne huden med klær, hatter og caps og smør huden med solbeskyttende krem når du er lenge ute i sola.

Rundt to tredeler av alle melanomer i huden oppstår i hud utenfor føflekker; bare en tredel oppstår i føflekker. Derfor er det misvisende å kalle melanom for føflekkreft. Jeg møter mange som tror at føflekker er forstadier til kreft. Det er normalt å ha føflekker, det er ikke farlig – føflekker er snille. De ser annerledes ut enn et melanom, selv om det kan være vanskelig å skille en føflekk fra et melanom.  Nøkkelen er å se om det har skjedd endringer.  Hvis det har kommet en ny flekk eller knute i huden som ser annerledes ut enn føflekkene dine, eller hvis det har oppstått endringer i én føflekk, bør du søke lege for å få flekken undersøkt nærmere.

Gjør det til en vane å kikke over huden over hele kroppen med jevne mellomrom og få din partner eller en venn til å se over ryggen. På den måten blir du kjent med føflekkene dine. De er som regel like snille som deg.

Petter Gjersvik er professor ved Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus og leder i Hudlegeforeningen i Norge.

 Lurer du på hva du skal se etter? Ta føflekktesten